Výchozí technické nastavení, které by mělo být okamžitě vypnuto

Existuje chytlavé přísloví, které se šíří cennou lekcí o naší osobní technologii: Satan je v retardaci.

Toto přísloví odkazuje na výchozí nastavení, která technologické společnosti hluboce vkládají do zařízení, aplikací a webových stránek, které používáme. Tato nastavení obvykle způsobují, že sdílíme údaje o našich aktivitách a naší poloze. Obvykle se můžeme z tohoto shromažďování dat odhlásit, ale společnosti ztěžují všímání si nabídek a tlačítek, pravděpodobně doufají, že je hned nezměníme.

Apple, Google, Amazon, Meta a Microsoft obecně chtějí, abychom nechali některá výchozí nastavení zapnutá, údajně kvůli trénování jejich algoritmů a detekci chyb, což nám usnadní používání jejich produktů. Ale sdílení nepotřebných dat není vždy v našem nejlepším zájmu.

Takže u každého technologického produktu, který používáme, je důležité strávit nějaký čas prohlížením mnoha nabídek, tlačítek a přepínačů, abychom snížili množství dat, která sdílíme. Zde je zjednodušený průvodce mnoha výchozími nastaveními, která já a další technici vždy měníme.

U iPhonů mohou uživatelé otevřít aplikaci Nastavení a vstoupit do nabídky Soukromí a změnit Jak sdílejí data? O používání aplikace a webu. (Apple technicky vyžaduje, aby se lidé při aktivaci nového iPhonu přihlásili k některým z těchto nastavení, ale tyto kroky lze snadno přehlédnout. Tyto tipy zakážou sdílení dat.)

  • Vyberte Sledování a vypněte Povolit aplikacím požadovat sledování. To říká všem aplikacím, aby nesdílely data s třetími stranami pro marketingové účely.

  • Vyberte reklamy Apple a vypněte personalizované reklamy, aby Apple nemohl používat informace o vás k zobrazování cílených reklam v App Store, Apple News a Stocks.

  • Vyberte Analytics a optimalizace a vypněte Sdílet iPhone Analytics, abyste zabránili vašemu iPhone v odesílání dat ze zařízení společnosti Apple za účelem vylepšení jejích produktů.

  • Vyberte Lokalizační služby, klepněte na Systémové služby a vypněte iPhone Analytics, Routing a Traffic, abyste zabránili zařízení sdílet geografická data se společností Apple za účelem vylepšení Apple Maps.

READ  První dřevěný satelit na světě si klade za cíl dokázat schopnost překližky přežít ve vesmíru

Produkty Google, včetně telefonů Android a webových služeb, jako je Vyhledávání Google, YouTube a Mapy Google, jsou propojeny s účty Google a ovládací panel pro úpravu správy dat je na webu myactivity.google.com.

  • Pro všechny tři kategorie – Aktivita na webu a v aplikacích, Historie polohy a Historie YouTube – nastavte Automatické mazání, chcete-li smazat aktivitu starší než tři měsíce. Tímto způsobem, namísto vytváření trvalé historie každého vyhledávání, Google skenuje záznamy, které jsou starší než 90 dní. V blízké budoucnosti může stále poskytovat užitečná doporučení na základě nedávných vyhledávání.

  • Další rady pro telefony Android pocházejí od Ryne Hagera, redaktora technického blogu.Android policieNovější verze Androidu dávají lidem možnost sdílet s aplikacemi přibližnou polohu, nikoli svou přesnou polohu. Pro mnoho aplikací, jako je software pro počasí, by mělo být sdílení přibližných dat správnou cestou a přesná geografická data by měla být sdílena pouze se softwarem. že musíte pracovat správně, například mapovací aplikace.

K nejdůležitějším nastavením Meta lze přistupovat prostřednictvím souboru Kontrola soukromí Uvnitř nabídky nastavení. Zde je několik důležitých vylepšení, která zabrání slídění ze strany zaměstnavatelů a obchodníků:

  • Pro „Kdo může vidět, co sdílíte“ vyberte „Pouze já“ pro lidi, kteří mají přístup k vašemu seznamu přátel a ke stránkám, které sledujete, a vyberte „Přátelé“, pokud chcete, aby viděli vaše narozeniny.

  • Pro „Jak vás mohou lidé najít na Facebooku“ vyberte „Pouze já“ pro lidi, kteří vás mohou vyhledat prostřednictvím e-mailu nebo telefonního čísla.

  • V předvolbách reklam na Facebooku vypněte přepínače pro Stav vztahu, Zaměstnavatel, Pracovní pozice a Vzdělání. Obchodníci tak nemohou na základě těchto informací zobrazovat cílené reklamy.

Amazon poskytuje určitou kontrolu nad tím, jak jsou informace sdíleny prostřednictvím svých webových stránek a produktů, jako jsou kamery Alexa a Ring. Existují dvě nastavení, která důrazně doporučuji vypnout:

  • Amazon byl spuštěn minulý rok Amazonský chodník, program, díky kterému novější produkty Amazon automaticky sdílejí připojení k internetu s ostatními zařízeními v okolí. Kritici tvrdí, že Sidewalk by mohl otevřít dveře špatným aktérům, aby získali přístup k datům lidí.

    Chcete-li jej deaktivovat pro reproduktor Echo, otevřete aplikaci Amazon Alexa a klepněte na Více v pravé dolní části obrazovky. V Nastavení klepněte na Nastavení účtu, vyberte Amazon Sidewalk a přepněte Sidewalk na Vypnuto.

    U kamery Ring klepněte v aplikaci Ring na ikonu tří řádků vpravo nahoře a potom klepněte na Ovládací centrum. Stiskněte Amazon Sidewalk a přesuňte tlačítko do polohy vypnuto.

  • Na webu Amazonu jsou některé nákupní seznamy – například položky uložené do vašeho seznamu přání – standardně sdíleny s veřejností, což může odhalit informace. návštěva vaše seznamy stránku a nastavte každý nákupní seznam na soukromí.

READ  PSA: Hry PS Plus Extra Premium odstraněné ze služby si nemůžete nechat navždy

Počítače se systémem Windows se dodávají s řadou nastavení sdílení dat, která jsou ve výchozím nastavení zapnutá, aby se o nás Microsoft, inzerenti a webové stránky dozvěděli více. Přepínače pro tato nastavení lze nalézt otevřením nabídky Nastavení, kliknutím na Soukromí a zabezpečení a poté na Obecné.

Nejhorší výchozí nastavení ve Windows však nemusí mít nic společného s ochranou soukromí. Když Wirecutter Editor Kimber Streams testuje nové notebooky, jedním z jeho prvních kroků je otevřít nabídku zvuku a vybrat Bez zvuků, aby se ztlumilo mnoho nepříjemných rytmů, které se přehrávají, kdykoli se ve Windows něco pokazí.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.