Lom v České republice se mění v procházkový park

Lom v České republice se mění v procházkový park

Henkai Architects v České republice vytvořili zahradu na vrcholu opuštěného lomu v obci Horní Bečva. Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Beskydy a obnovuje a přeměňuje pozemky na využitelnou krajinu. Lom se nachází mezi vesnickou nádrží a zalesněnými kopci, obklopený vesnickými domky.

Pokračujte ve čtení níže

Naše doporučená videa

„Navrhli jsme novou sadu pěšin, které přirozeně kopírují svažitý terén,“ řekli Henkai Architects. „Ve vztahu k jejich současnému neporušenému stavu jsme se snažili dovedně rozvíjet a doplňovat charakteristiky stávajícího prostředí – skalní výchozy, lesy a samotný lom. Tři nové vyhlídkové stezky zavedou návštěvníky po svazích a na vrchol kopce lomu , společně tvoří vycházkový okruh spojující všechna hlavní vyhlídková místa a přilehlou silnici a parkoviště.

SOUVISEJÍCÍ: Řada malých inženýrských srubů v zarostlém břidlicovém lomu je skutečně odlehlým útočištěm

hora se stromy

Proměnit lom v přírodní oblast je složitější než pouhé přidání pěších cest. Jižně orientovaná stěna je nestabilní. Pěší stezky se oblasti vyhýbaly a místo toho vedly přes jiné oblasti lomu.

Nejjednodušší větrem ošlehaná procházka novým hájem původních druhů stromů vysazených pro projekt. V plánu je nechat tento háj dozrát v arboretum indikující přírodní historii a okolní krajinu.

Muž stojící na útesu v lese

V celém novém parku byly umístěny piknikové pavilony. Jejich návrhy byly podle architektů inspirovány „rozpadajícími se a zarostlými základy opuštěných domů nalezených po celých Beskydech jako důkaz toho, že naši předkové osídlovali a kultivovali i ta nejvzdálenější místa“.

Nízké kamenné zídky připomínající základy domu slouží jako základna pro pozorovací místa. Stěny také slouží k dodatečnému sezení. Pohledy z místa na piknik na západ ukazují údolí Bikva a přehradu.

S výhledem na lom s lesem

Strmější chůze sleduje svah lomu v místech, kde je půda stabilní. V polovině jízdy je ze stěny lomu vyčníván kovový most pro lepší výhled. Ten slouží jako odpočinkový bod v polovině strmého svahu lomu a také příležitost prohlédnout si líc lomové stěny zblízka.

READ  Zpěvák Lamb of God Randy Blythe propuštěn z vězení v České republice
Letecký pohled na dřevěnou konstrukci sedící uvnitř lesa

Konec největší túry je v nejvyšší části kopce. Mezi skalami členitého terénu byly umístěny tři pozorovací stavby – prázdné kubické pneumatiky – bez narušení přírodních ploch. Jsou navrženy jako prázdné prostory, které zvou návštěvníky k zastavení a odpočinku uprostřed lesa. Hlavní vyhlídka na vrcholu kopce nabízí výhledy na stěnu lomu a okolní krajinu.

+ Henkai Architekti A Zahradah Park Karagina

Fotografie od BoysPlayNice

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *